Länsirannikon kiertue

Kuukauden aikana kiersin Yhdysvaltain itärannikkoa aina Seattlesta Los Angelesiin. Tarkoituksena oli käydä Kanadan puolella, mutta pitkät ajomatkat lannistivat yrityksen Kanadan valloituksesta.

Ensimmäinen viikko kului San Franciscossa, jonka jälkeen ajoin vuokra-autolla ylös 1- ja 101 -tietä aina Crescent Cityyn asti. Tämän jälkeen käännyin sisämaahan kohden Portlandiä ja Seattlea, käyden myös Olympic -kansallispuistossa (Lake Quinault). Seattlen jälkeen pudottauduin etelään Yosemiten kansallispuistoon ja Sonoman viinialueille. Edelleen jatkoin siksakkia 1-tielle Pigeon Point -majakalle ja siitä etelään Big Suriin. Viimeisenä kohteena oli Las Vegas ja poistuminen Los Angelesin kautta. Ajoa tuli hieman yli kolme viikoa ja noin 5100km.

Rannikon ykköstien maisemat ja pienet kaupungit olivat matkan parasta antia. Näiden pikkukaupunkien tunnelma vaihteli hippi-vaihtoehto -meiningistä aina konservatiivisiin omakotitaloalueisiin. Väliin mahtui myös Twin Peaks -tyyppisiä kummajaisia. Pohjoiseen mennessä San Franciscon vaikutus alkaa hiljalleen vaimentua ja tunnelma muuttuu – ulkomaiset autot vaihtuvat kovassa käytössä olleisiin pickuppeihin ja organisilla tuotteilla hifistely vaihtui metsänhakkuisiin. Erikoista tunnelmaa korostaa rannikolla sumu, joka syntyy viileän meren ja kuuman sisämaan yhdistelmästä.

IMG_0536.JPG

Suurista kaupungeista San Francisco ja Seattle jäivät erityisesti mieleen. Molemmissa kaupungeissa on yhdistelmä jotain mikä on synnyttänyt nykyajan suuret tietotekniikan keksinnöt ja luonut tyhjästä uuden todellisuuden. Ennakkoluulottomuus on ainakin yksi osa tätä yhdistelmää. Toisaalta kääntöpuolena köyhyys ja asunnottomuus näkyy arkipäivässä. Naapuruston tunnelma saattaa muuttua hetkessä muutaman korttelin matkalla rauhallisesta jännittyneeksi. Naapurustojen erilaisuus ja äkkinäiset muutokset ovat outoja suomalaisittain. Helsingin asuinalueiden erot näyttäytyvät tätä taustaa vasten melko kuvitteellisilta. Asuin Upper Heightin alueella, joka oli paratiisimaisen rauhallista viktoriaanisine puutaloineen. Lähellä sijaitsi upea Golden Gaten puisto.

IMG_0220.JPG

Tien päällä vaikutuksen teki kohteliaisuus liikenteessä ja ajamisen helppous. Tosin vältin suurkaupunkeja ja ajoin niiden läpi nopeasti, tai Seattlen tapauksessa parkkeerasin lentokentälle. Kohteliaisuus ehkä muotoutuu liikennekulttuurin kypsyessä. Melko äskettäin autoistuneissa maissa ajaminen tuntuu välillä olevan kaikkien sotaa kaikkia vastaan. Itärannikolla kaahaamista tai törkeää etuilua näkyi hyvin vähän.

IMG_0458.JPG

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s